Dezbaterea "Scolile din Transnistria si dreptul la educatie in limba romana"

2009-06-11 23:22

Grupului de Iniţiativă Basarabeană, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică - Transilvania şi  Centrul Raţiu pentru Democraţi au desfăşurat în 11 iunie în incinta Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, dezbaterea “Şcolile din Trasnistria şi dreptul la educaţie în limba română”. Contextul acestor discuţii îl constituie cazul  liceelor cu predare în limba română din Transnistria, examinat la CEDO în 9 iunie.

Dezbaterea s-a desfăşurat în formatul British Parliament, tinerii fiind împarţiţi în 2 echipe. Echipa GIB, formată din patru membri a pledat pentru poziţia autorităţilor reclamate (Federaţia Rusă şi Republica Moldova), în timp ce echipa ARDOR a susţinut partea victimelor abuzurilor conducerii transnistrene.

Scopul discuţiilor a fost de a informa şi de a sensibiliza opinia publică referitor la   problemele care există în imediată apropiere a României.

Liceele cu predare în limba română din Transnistria: „Evrika” din Râbniţa, Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina şi Liceul „Ştefan ce Mare şi Sfânt”din Grigoriopol, se judecă cu autorităţile pentru dreptul de a scrie în grafie latină. Ele refuză varianta promovată de Tiraspol – româna - chirilică.

În speţa dată au fost invocate încălcarea următoarelor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: Art. 3 “interzicerea tratamentului inuman şi degradant”, Art. 8 „Dreptul la respectarea vieţii private şi familiale”, Art. 14 „interzicerea discriminării” şi a Art. 2 din Protocolul nr. 1 la CEDO „dreptul la instruire”.

Participanţii la dezbatere au căutat soluţii şi au ajuns la concluzia că problema poate fi rezolvată printr-o autosesizare a instituţiilor publice din Republica Moldova, care va duce la o implicarea accentuată a organizaţiilor internaţionale.

au mai aparut articole pe
http://www.citynews .ro/cluj/ eveniment- 29/dezbatere- britanica- pentru-problemel e-scolii- transnistrene- 48526/

http://www.napocane ws.ro/2009/ 06/dezbatere- scolile-din- transnistria- si-dreptul- la-educatie- in-limba- romana.html