Festivalul Basarabia 2009

Doneaza o Carte!


Doneaza o carte peste Prut!

Revista Accent Basarabean

Accent Basarabean Nr5

Revista Accent Basarabean Nr.6, Iarna 2012

Publicitate

Parteneri Media

Parteneri

GIBCluj > Proiecte GIB > Festivalul Basarabia 2009

Festivalul Basarabia 2009, editia a VI-a

Festivalul Basarabia 2009

Grupul de Initiativa Basarabeana te invita la Festivalul Basarabia 2009. Te asteptam in 27 si 28 martie la expozitii foto, lansare de carte, targ de ong-uri si concursuri sportive.

 

Desfasurarea Evenimentului (click aici)

 

Locul şi data desfăşurării evenimentului:

Municipiul Cluj-Napoca, 27-29 martie 2009

 

Grupul tinta al proiectului:

 • Tinerii din municipiul Cluj-Napoca;
 • Tineri basarabeni din alte centre universitare aflati la studii in Romania
 • Intelectualitatea, oamenii de cultura, personalitatile din mediul universitar;
 • ONG-uri,  Asociatii Studentesti

 

Comunitatea beneficiara

De pe urma evenimentului estimam ca vor beneficia direct:

 • Elevii si studentii din municipiul Cluj-Napoca;
 • Formatorii de opinie, intelectualii;
 • Reprezentantii studentilor basarabeni din centrele universitare din Romania;
 • Reprezentanti ai ONG-urilor din Republica Moldova si Romania;
 • Publicul larg clujean - aproximativ 15.000 de persoane , care vor fi direct implicati în activitatile oferite de festival.


Vor beneficia indirect si:

 • Elevii si studentii, etnici români, din Republica Moldova si Ucraina;
 • Membrii ONG – urilor din Republica Moldova si România;
 • Reprezentantii institutiilor guvernamentale din Republica Moldova si Romania;

 

vor fi aproximativ 100.000 de persoane , care vor fi indirect implicati în activitatile oferite de festival.

 

Descriere si argumentare

"Festivalul Basarabia" editia a VI-a are un  deosebit prilej pentru comemorarea evenimentului istoric de Unire a Basarabiei cu România, dar si pentru raspândirea unor importante tendinte culturale ale Republicii Moldova in cadrul diversitatii clujene.

 

Scopul  acestui proiect este de a mentine spiritul de continuitate a sarbatorii în rândul elevilor si studentilor clujeni, indiferent de etnie, pentru a celebra 91 de ani de la ziua Uniri Basarabiei cu România (27 martie 1918).
Mobilizarea (participarea si implicarea) tinerilor în activitati culturale si extracurriculare pentru a participa activ in viata sociala , academica si culturala.

 

Prin Festivalul "Basarabia" editia a VI-a elevii si studentii din municipiul Cluj-Napoca doresc sa sarbatoreasca aniversarea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu România si sa evidentieze apartenenta la cultura europeana.

 

Consideram ca tinerii reprezinta acel segment de populatie , asupra caruia trebuie îndreptate toate eforturile pentru a asigura un viitor prosper , deoarece de formarea acestor tineri si  gradul lor de implicare în comunitatea în care traiesc va depinde în mare masura viitorul tarii.

Constientizam  rolul pe care îl are municipiul Cluj-Napoca ca si nucleu cultural si centru universitar european. Din acest motiv, intentionam ca prin promovarea valorilor si traditiilor basarabene sa contribuim la dezvoltarea multiculturalismului si imbogatirea valorilor culturale si sociale.
 In cadrul acestui festival publicul are posibilitatea de a participa la o gama larga de activitati, ce au drept obiective dezvoltarea capacitatilor intelectuale ale acestora, a spiritului de echipa, a activitatilor specifice studentesti si asociative si de asemenea la imbunatatirea comunicarii cu institutiile de invatamant , institutii publice locale si centrale.

Obiectivele principale sunt sarbatorirea a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania (Hotararea Sfatului Tarii, semnata la 27 martie 1918, su privire la unirea neconditionata), facilitarea integrarii studentilor din Republica Moldova in mediul studentesc european, evidentierea identitatii europene in randul cetatenilor din Republica Moldova, promovarea activitatilor pe care asociatiile de tineret le desfasoara si care au un efect benefic asupra mediului universitar national in particular si a societatii in general, si nu in ultimul rand promovarea culturii basarabene prin intermediul unor exponenti contemporani din Republica Moldova si readucerea in mediul studentesc clujean a traditiei si obiceiurilor intr-un stil basarabean.

Obiective secundare:

 • Participarea unui numar cât mai mare de tineri la eveniment - indicator: numarul de participanti
 • Promovarea organizatorilor si a partenerilor
 • Atragerea atentiei asupra rolului tinerilor  în comunitate si constientizarea rolului lor în societate
 • Evidentierea identitatii europene în rândul cetatenilor din Republica Moldova

 

Parteneri

 • Primaria Cluj-Napoca
 • Consiliul Local
 • Consiliul Judetean
 • Casa de Cultura a Studentilor
 • Iulius Mall
 • Universitatea "Babes-Bolyai"
 • Biblioteca "O.Goga"
 • Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Romanilor de Pretutindeni
 • Ministerul Culturii si Cultelor
 • Muzeul Etnografic Cluj
 • Hotel Premier

 

DESFASURAREA EVENIMENTULUI

Vineri 27 martie 2009


09.00  Deschiderea oficiala a festivalului
Locatie: Primarie , Sala de Sticla


11.00  Depunerea de Coroane la bustul lui Onisifor Ghibu
Deschiderea include in sine prezentarea programului si descrierea semnificatiei acestei sarbatori, de asemenea evenimentul include depunerea de coroane la monumentul lui Onisfor Ghibu, personalitatea care aflandu-se in perioada 1914-1918 la Chisinau si Iasi a desfasurat o intensa activitate politica si culturala, militand pentru faurirea statului national roman unitar.


10.00-17.00

 • Expozitie foto si de carte “ Moldova prin ochii lui Grigore Vieru”
 • Prezentare port national, degustare vin si dulciuri

Locatie: Hol (parter) Casa de Cultura a Studentilor

 

12.00-16.00 Cel mai tare Targ de ONG-uri

Locatie : Hol (parter) Casa de Cultura a Studentilor


17.00
Proiectie Film – OWH Pentru promovarea artei cinematografice basarabene, propunem organizarea proiectiei de filme ce poarta eticheta unuia dintre cele mai puternice studiouri din Republica Moldova – OWH. In colectia sa , studioul detine un numar mare de filme documentare si artistice , care relateaza despre situatia socio-umana a Republicii Moldova . De asemenea acest evinement va contribui la crearea unei imagini clare pentru publicului ardelean vis-a-vis de Republica Moldova si populatiei sale.
Locatie:  Sala 22 Casa de Cultura a Studentilor

 

Sâmbata 28 martie 2009

10.00 – 20:00
Campionat de fotbal  "Cupa GIB"

Locatie:  Parcul "Iuliu Hatieganu"

10:30 – 20:00 Expozitie foto "In memoria lui Grigore Vieru"

Locatie:  Iulius Mall

11.00 Excursie pentru participanti
Locatie:   Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca

 

12.00  Lansare carte
Locatie:   Bilioteaca judeteana Octavian Goga


18.00-20.00 Proiectie film
Locatie:  Sala 22 Casa de Cultura a Studentilor

 

Duminica 29 martie 2009

10.00- 13:00 Treasure Hunt la acest concurs vor participa tinerii si voluntari din ONG-urile din Cluj Napoca si va avea un rol semnificativ in dezvoltarea intelectuala a studentilor si dezvltarea abilitatilor de lucru in echipa si atentie sporita.
Locatie: Casa de Cultura a Studentilor

12.00-14.00 Conferinta
Tema: "Sistem electoral, mass-media si votanti in contextual electoral din R.M. 2009"
Invitati:

Tudor Darie - Director general al New Media Group
Flore Pop - Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
Toma Burean - Asist. Univ. Drd. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai
Carmen Greab - Asist. Univ. Drd. la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai

Locatie:  Primaria Cluj-Napoca, Sala de Sticla

22:00 – After Party – cu EL Radu si Hip Not
Locatie: Club "My Way" P-ta Unirii nr. 21

 

 

Prin proiectul "Festivalul Basarabia ed. a-VI-a" se asteapta implicarea tinerilor in mediul cultural si european clujean, deoarece calitatea acestor tineri si  gradul lor de implicare în comunitatea în care traiesc va depinde în mare masura viitorul tarii. Consideram ca tinerii reprezinta acel segment de populatie , asupra caruia trebuie îndreptate toate eforturile pentru a asigura un viitor prosper.
In cadrul acestui festival studentii au posibilitatea de a participa la o gama larga de activitati, ce au drept obiective dezvoltarea capacitatilor intelectuale ale acestora, a spiritului de echipa, a activitatilor specifice studentesti si asociative si de asemenea la imbunatatirea comunicarii cu institutiile de invatamant , institutii publice locale si centrale.
Relevarea rolului pe care îl are municipiul Cluj-Napoca ca si nucleu cultural si centru universitar european în promovarea valorilor si traditiilor.