A început epurarea Parlamentului de la Chişinău

2009-04-18

„Deputaţilor cărora Comisia Electorală Centrală le-a atribuit mandate în Parlamentul Republicii Moldova li se cere să prezinte imediat acte ce dovedesc că au renunţat la cetăţenia altor state”, se arată într-un comunicat plasat pe website-ul oficial al Comisiei, www.cec.md. Acest lucru trebuie făcut „înainte de validarea mandatelor”.

În plus, cei care făcuseră demersuri pentru obţinerea cetăţeniei altor state trebuie să aducă dovada că au renunţat la aceste demersuri.

Ei „sunt obligaţi să prezinte Curţii Constituţionale un document eliberat de către Ambasada, Consulatul sau misiunea diplomatică a statului respectiv în Republica Moldova.

Lista integrală

La 14 aprilie, Comisia Electorală a făcut publică lista integrală a candidaţilor cărora li s-au atribuit mandate de deputat în noul parlament de la Chişinău, ca şi lista celor care trebuie să renunţe la cetăţenia română, şi, în numai două cazuri, la cea rusă sau bulgară. Dintre cei 101 viitori deputaţi, 21 deţin sau au solicitat cetăţenia altui stat. Un număr de 20, toţi din opoziţie, au solicitat cetăţenia română şi unul, al puterii, cetăţenia bulgară. Un deputat al Alianţei Moldova Noastră, de opoziţie, Platon Veaceslav, este şi cetăţean rus.

Potrivit legislaţiei actuale a Republicii Moldova, persoanele cu dublă cetăţenie alese în Parlament, sunt obligate ca, în termen de şase luni, să prezinte dovezi că au început procedura de renunţare la cea de-a doua cetăţenie.

Măsură „contrară drepturilor omului“

Măsura, prevăzută în Codul electoral, a fost atacată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a condamnat guvernul Republicii Moldova. Ulterior, Chişinăul a făcut recurs la Marea Cameră a Curţii de la Strasbourg. OSCE, Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei au calificat legea ca fiind „contrară normelor democratice şi drepturilor omului“.

UE se teme de invazia moldovenilor

Instituţiile Uniunii Europene sunt alarmate de propunerea României de a da cetăţenie pentru aproape 1 milion de moldoveni. „Dacă Republica Moldova va riposta prin a declara ilegală dubla cetăţenie, România ar putea efectiv să anexeze un sfert din populaţia ţării vecine”, a declarat un oficial European pentru EUObserver. El a deschis acest scenariu drept “înfricoşător în termini de stabilitate regională“.

Senatorul italian Riccardo Villari a declarat că „o invazie a cetăţenilor moldoveni ar pune UE în faţa unor consecinţe inimaginabile” .

Preşedinţia cehă a UE a mustrat public Bucureştiul după întâlnirea dintre vicepremierul ceh Alexandr
Vondra şi ministrul român de externe Cristian Diaconescu.

Fanfaronadă politică?

„I-am spus colegului român despre preocupările noastre serioase legate de posibilele riscuri ale adoptării unor proceduri simplificate pentru cetăţenia română”, a explicat Vondra. Mai mulţi oficiali ai UE cred că planul României este o „fanfaronadă politică“ înaintea alegerilor prezidenţiale şi nu va ajunge niciodată la punerea în practică.

„Este doar o propunere, o exprimare a voinţei. Nu sunt sigură că nu este doar o declaraţie politică“, a spus Christina Gallach, purtător de cuvânt al înaltului reprezentant al UE pentru politică externă şi securitate comună Javier Solana.

Miercuri, autorităţile de la Bucureşti au adoptat o ordonanţă de urgenţă cu privire la modificarea Legii cetăţeniei române, prin care se extinde dreptul de naturalizare şi pentru moldovenii ai căror străbunici au fost români.

Proiectul de lege reduce perioada de procesare a solicitărilor de la 6 luni la 5 luni şi elimină condiţia interviului, care viza cunoaşterea limbii române.

SUA: „Violenţa nu are scuze“

Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de violenţele din Republica Moldova. „Deşi ordinea a fost restabilită şi demonstraţiile organizate după 7 aprilie au fost paşnice, societatea civilă şi observatorii internaţionali ne-au raportat cazuri de maltratare a persoanelor reţinute de autorităţile moldovene“, se arată într-un comunicat al instituţiei conduse de Hillary Clinton.

SUA îşi menţin angajamentul de a lucra strâns cu Moldova şi poporul moldovean în drumul acestora spre integrarea europeană. „Respectul pentru statul de drept şi drepturile omului sunt elemente de bază în relaţia noastră“, se mai arată în comunicat. Documentul precizează că „nu există scuze pentru actele de violenţă din 7 aprilie“ şi că „anunţul preşedintelui Voronin că îi va amnistia pe mulţi dintre cei arestaţi este încurajator“.

Avem preocupări serioase legate de posibilele riscuri ale adoptării unor proceduri simplificate pentru cetăţenia română.

Alexandr Vondra, vicepremierul ceh

Ne-au îngrijorat relatările potrivit cărora studenţi şi jurnalişti au fost intimidaţi de autorităţile de la Chişinău.

Hillary Clinton, secretar de stat al SUA

Vezi aici lista cu deputaţii moldoveni cu dublă cetăţenie.

Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 8 si 3.*