A treia zi de revolta la Chisinau. Tinerii adunati in centrul orasului protesteaza pasnic

2009-04-08

La Chisinau sunt anuntate pentru miercuri, incepand cu ora 10:00, noi proteste fata de victoria comunistilor in legislativele de duminica. Ar fi a treia zi consecutiva de revolte. Deocamdata, la Chisinau este liniste, dupa ce, noaptea trecuta, politia a preluat controlul asupra cladirilor Parlamentului si Presedintiei, luate cu asalt de protestatari.

Urmareste desfasurarea evenimentelor pe HotNews.ro:

Ora 12:24: Tinerii adunati in Piata Marii Adunari Nationale protesteaza pasnic, anunta Unimedia.

Ora 12:14: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara ca solicitarea privind repetarea alegerilor legislative din Moldova este "lipsita de temei", potrivit Ria Novosti.

Ora 12:07: Republica Moldova anunta ca reintroduce vizele pentru cetatenii romani, anunta Mediafax.

Ora 12:01: Presedintele moldovean Vladimir Voronin anunta ca autoritatile de la Chisinau vor folosi forta in cazul in care tulburarile de strada de marti se vor repeta, potrivit Ria Novosti.

Ora 11:50: Ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost declarat de autoritatile moldovene persona non-grata.

Ora 11:20: In jur de 1.000 de protestatari s-au adunat pana acum in Piata Marii Adunari Nationale, potrivit Unimedia.md.

Ora 11:14: Elevii mai multor licee din Chisinau sunt blocati in institutiile de invatamant si nu li se permite sa iasa din scoli fara sa fie prezent un parinte al lor, anunta Unimedia.md.

Ora 11:06: Guvernul moldovean se reuneste miercuri de urgenta, sedinta urmand sa fie prezidata de seful statului, Vladimir Voronin, anunta Interfax.

Ora 10:55: Un lider al opozitiei de la Chisinau anunta ca autoritatile comuniste au refuzat renumararea voturilor.

Ora 10:38: Protestatarii incep sa se adune in fata Guvernului.

Ora 10:20: Politistii moldoveni se regrupeaza in spatele cladirii Guvernului, protestatarii nu si-au facut inca aparitia.


Ministerul moldovean de Interne a anuntat, miercuri, ca au fost arestati 193 de manifestanti intre care opt minori. 100 de politisti au fost raniti in timpul protestelor de marti, mai scrie agentia RIA Novosti, in pagina electronica.

Unimedia: Politia a tras cu gloante oarbe marti seara

 

 

Tudor Darie, directorul New Media Group, ce editeaza Unimedia.md, a declarat pentru HotNews.ro: "Mi se pare foarte foarte straniu ca aseara (n.red. marti seara), dupa ce manifestantii au plecat din fata Presedintiei si Parlamentului, cele doua cladiri au fost lasate vraiste, nu a intervenit mult timp nimeni. In scurt timp, unele persoane, provocatori probabil, au incendiat mai multe birouri in cladirea Parlamentului. Foarte foarte straniu - pompierii au intervenit dupa o ora de la izbucnirea incendiului, iar politia abia dupa doua ore. Noaptea tarziu, sute de politisti au intervenit in forta, au utilizat gloante oarbe, au dispersat multimea."

In jur de 200 de persoane au fost ranite in confruntarile de strada de marti de la Chisinau, iar o femeie a murit asfixiata in urma incendiului declansat in cladirea Parlamentului.

Aproximativ 30.000 de oameni, in marea lor majoritate tineri, au protestat marti in zona Presedintiei si a Parlamentului din Chisinau, acuzand guvernarea comunista de fraudarea votului din 5 aprilie si solicitand repetarea alegerilor parlamentare.

Luni seara, intre 15 si 20 de mii de tineri au iesit in strada, insa protestele au fost pasnice.

Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 5 si 7.*