"Forţele de ordine aţâţau spiritele" - fost ministru de Interne moldovean

2009-04-20

General-maiorul Victor Cătană, ministru de interne între anii 1998-2000, a declarat ieri că devastarea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului moldovean ridică serioase semne de întrebare privind un scenariu regizat "de regizori din umbră care au vrut să compromită democraţia".

"În faţa edificiilor întotdeauna se amplasau forţele cele mai puternice, care să poată interveni în caz de necesitate. Noi ne-am confruntat pe parcursul istoriei noastre cu situaţii mult mai dure, când în piaţă veneau cu revendicări combatanţii care au luptat în războiul de pe Nistru - şi care erau şi înarmaţi - şi niciodată nu s-a admis să fie atinse clădirile statului", a spus Catană, într-o dezbatere televizată la ProTV Chişinău

Potrivit fostului oficial, "prin tot ce făceau forţele de ordine provocau şi aţâţau spiritele. Manevrele cu scutierii care se plimbau de colo-colo, încercarea de a-i reţine pe unii şi alte lucruri de felul acesta – poliţia numai provoca conflicte şi ulterior ceda şi se retrîgea. În felul acesta actele de vandalism au fost încurajate", a spus Catană.

Potrivit lui Cătană, ameninţările existau cu o seară înaintea evenimentelor violente "Acesta a trebuit să fie un semnal pentru organele de drept. În perioada în care eu am fost ministru se recurgea la diverse tehnici de controlare a mulţimii, inclusiv erau izolaţi în mod dicret elementele extreminste, care există mai întotdeauna”, a adăugat acesta

Era foarte important, potrivit fostului ministru, ca obiectivele de importanţă majoră ale statului, cum este Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul să fie păzite după metodele clasice de apărare activă.

Trebuiau să existe minim trei cordoane – în primul cordon trebuiau amplasaţi poliţişti cu experienţă, care lucrează cu oamenii şi stiu cum să vorbească cu ei, nu copii sau studenţi cum a fost la 7 aprilie. În al doilea rând trebuiau să fie carabinierii, iar apoi brigada cu destinaţie specială, spune Cătană.

Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 1 si 7.*