Premierul Emil Boc a anuntat miercuri, la sfarsitul sedintei de guvern, ca Executivul a adoptat Ordonanta de urgenta care modifica actuala Lege a cetateniei.

“Prin actuala Ordonanta de urgenta am urmarit sa simplificam procedurile de acordare a cetateniei romane si urgentarea si scurtarea unor termene”, a declarat premierul.

Seful Executivului a tinut sa sublinieze ca “procedura de simplificare si urgentare se refera numai la fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau adoptie si au pierdut-o din motive neimputabile lor sau a fost ridicata fara voia lor”.

Astfel, fiind vorba de fosti cetateni romani s-a eliminat conditia interviului care viza cunoasterea limbii romane. “Aceasta conditie ramane in vigoare pentru alte persoane care nu au avut niciodata cetatenia romana dar doresc sa o dobandeasca in conditiile legii”, a precizat Emil Boc.

Totodata, premierul a spus ca raman in vigoare cele trei conditii necesare si pana acum, care se refera la faptul ca solicitantul “dovedeste prin comportament actiuni si atitudine loialitate fata de statul roman”, a implinit 18 ani si are “o buna comportare si nu a fost condamnat in tara sau strainatate”.

De asemenea, au fost scurtate anumite termene printre care si termenul maxim in care comisia va verifica conditiile necesare a fi indeplinite, care va fi de maximum 5 luni de la data inregistrarii cererii.

In plus, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri se da posibilitatea tuturor descendentilor cetatenilor romani pana la gradul 3 sa dobandeasca cetatenia romana, in conditiile in care pana acum acest lucru era posibil doar pana la gradul 2.

romania-basarabia7