Ieftiniri spectaculoase pe piața imobiliară

2009-04-07

Prețurile la apartamente au scăzut cu 10 la sută în ultimele trei luni.

Mai mult, starea critică de pe piață a determinat apariția așa-numinelor oferte anti-criză, deosebit de atractive. Cu toate acestea oamenii nu se grăbesc sa cumpere locuințe. Dimpotrivă, statisticele arată că nivelul vânzărilor a scăzut cu circa 70 la sută de la începutul anului.

În ultimele trei luni, agențiile imobiliare atestă o ieftinire spectaculoasă a apartamentelor. Dacă în luna ianuarie un metru pătrat de spațiu locativ costa în medie 800 de euro, în luna martie prețul a scăzut până la 730 de euro.

Criza de cumprători determină tot mai multe companii să vândă ultimele aparatamente din blocurile noi la prețuri cu adevărat atractive. Noile oferte anti-criză par să fie vântate însă numai de un segment restrâns de cumpărători. În pofida așteptărilor, ieftinirea imobilelor nu a dus la mărirea nivelului de vânzări. Ba dimpotrivă. Explicația este simplă - moldovenii se tem să cumpere apartamente în ipotecă, în condițiile în care, în lipsă de bani, mai multe companii au înghețat construcțiile.

Situația nu este cu mult mai bună nici în cazul locuințelor de mâna a doua. Deși unii vânzători mai încearcă să mențină prețurile, per ansamblu, de la începutul anului și acest tip de locuințe s-a ieftinit cu  circa 10 la sută. Experții se abțin să facă prognoze privind evoluția pieței imobiliare. Aceasta poate fi influințată de mai mulți factori, inclusiv de rezultatul alegerilor parlamentare, spun ei. Anterior, ministrul construcțiilor a declarat că în 2009 apartamentele noi s-ar putea ieftini cu circa 20 la sută.

 

sursa: www.protv.md

Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 3 si 2.*