Intalnirea Voronin-Kuzmin trebuie interpretată ca un avertisment adresat Uniunii Europene

2009-04-27

Directorul de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a declarat pentru Imedia că întalnirea Voronin-Kuzmin de ieri ar avea legătură directă cu criticile aduse, joi, de mai mulţi oficiali europeni autorităţilor de la Chişinău.

„Indiferent cine a solicitat această intrevedere, Vladimir Voronin sau ambasadorul Kuzmin, ea trebuie оnţeleasă ca un mesaj trimis UE care ar vrea să spună: iată nu suntem singuri, Rusia este alături de noi, iată discutăm despre preţurile la resursele energetice pe care le importăm de acolo, dar şi despre posibilitatea acordării unui credit tehnic pentru dezvoltarea infrastructurii. Sigur, discuţiile cu ambasadorul rus au fost oarecum superficiale, dar mesajul este clar: Rusia ar putea să ofere aceeaşi asistenţă ca şi SUA sau UE. Vedem că domnul Voronin mulţumeşte Rusiei şi pentru sprijinul moral şi politic. Subtextul acestor mulţumiri este că Moldova poate miza pe Moscova.

Intr-un fel, este o incercare a Preşedintelui Voronin de a-şi оntări poziţiile in discuţiile
cu Javier Solana pentru a-l face pe el să fie mai precaut şi să nu recurgă la discuţii mai dure”, a conchis Victor Chirilă.

El a mai spus că la Bruxelles există o anumită preocupare a unor oficiali o posibilă reorientarea a Moldovei spre Est, iar „intrevederea Voronin-Kuzmin ar trebui interpretată ca un avertisment la adresa UE că in cazul in care aceasta va fi prea dură cu Republica Moldova, Chişinăul s-ar putea reorienta, geopolitic, spre Rusia”.

Inapoi

Add a comment

*
*
Calculati 8 plus 6.*