Merită Moldova Parteneriatul Estic?

2009-04-21

Partial ca reactie la acest articol care sugereaza ca Moldova nu ar merita sa fie invitata la summit-ul parteneriatului estic (PE) de la Praga din cauza abuzurilor anti-democratice din Moldova. Gresit. Parteneriatul estic este lansat anume din cauza ca UE are niste vecini problematici si guverne autoritare (cu exceptia Ucrainei). Daca Moldova si vecinii estici ar fi fost state normale, cu un proces gradual de consolidare a democratiei, nu ar fi fost nevoie de Parteneriatul Estic.

PE exista ca instrument de transformare a statelor vecine, nu ca o compensatie pentru ca acestea sunt democratice si stabile. Politicile UE de tipul parteneriatului estic, uniunea pentru spatiul mediteranean - exista anume pentru ca UE sa incerce sa transforme state problematice si pentru ca UE sa discute cu lideri autoritari.

In plus, Moldova nu este o democratie, dar comparativ cu alti invitati la summitul parteneriatului estic - Lukashenko, Sargsyan (presedintia caruia in martie 2008 a inceput cu 10 persoane decedate), si Aliev (care tocmai a castigat un referendum care ii permite sa se realeaga presedinte la infinit) Moldova merita sa fie invitata. Moldova merita sa fie invitata si daca o comparam cu alti invitati la summitul UE-Statele Mediterane din iulie 2008 la care au venit si liderii din siria, egipt, alger etc cu si mai multe abuzuri anti-democratice. Deci comparativ cu alti vecini ai UE - Moldova merita sa fie la summit de pe 7 mai.

De fapt Moldova se inscrie din ce in ce mai bine in aceasta gasca de vecini autoritari ai UE. Tot snobismul de la Chisinau ca Moldova nu prea vrea sa se integreze in UE prin Caucaz este vorba goala, atat timp cat realitatile politice interne din Moldova arata din ce in ce mai mult ca in Caucaz si Rusia. Deci astazi, Moldova merita mai mult ca niciodata sa fie invitata la summitul Parteneriatului Estic. Si asta este o bila neagra pe care Moldova si-a ales-o singura.

Sursa: www.unimedia.md cu referinta la  Blogul lui Nicu Popescu

Inapoi

Add a comment

*
*
Care este suma lui 8 si 3?*