Partidul Liberal cere ca Republica Moldova să părăsească CSI şi să iniţieze procedurile de aderare la NATO

2008-08-17

Partidul Liberal cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului şi denunţarea de urgenţă a Actului de aderare la CSI semnat de Republica Moldova în anul 1991, precum şi a actelor fondatoare ale Comunităţii la care R.Moldova este Parte. Poziţia respectivă a fost făcută publică prin intermediul unui comunicat de presă, expediat de către departamentul de comunicare al Partidului Liberal. Formaţiunea mai solicită revizuirea legii privind securitatea naţională şi aderarea Republicii Moldova la NATO.

Poziţia PL este determinată de “agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Georgiei,   invadarea de către trupele ruse a teritoriului naţional al unui stat suveran membru al ONU şi al Comunităţii Statelor Independente, distrugerea premeditată a capacităţilor militare, economice şi de infrastructură ale Georgiei, purificarea etnică şi atrocităţile comise de soldaţii ruşi împotriva populaţiei civile”.

“Războiul declanşat de Rusia împotriva Georgiei relevă dispreţul desăvârşit pe care acest stat îl nutreşte faţă de valorile fundamentale pe care se întemeiază actuala ordine internaţională şi pacea globală, faţă de libera dezvoltare a popoarelor din fosta URSS, faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor membre ale CSI. Opţiunea fundamentală a Rusiei de a reglementa problemele politice dintre state prin recurgerea la forţa brutală a armelor, şi nu la dreptul şi normele internaţionale în vigoare, politica acesteia de a instaura dominaţia militară, economică şi politică în întreg spaţiul CSI, după modelul şi practicile totalitare şi imperialiste ale fostei URSS, reprezintă astăzi cel mai mare pericol pentru securitatea regională, europeană şi internaţională în ansamblu”. 

“Agresiunea militară planificată din timp de către Rusia, membru al CSI, împotriva  unui alt stat membru al CSI, respectiv Georgia, cu scopul declarat de a schimba conducerea acestei ţări aleasă democratic şi de a contracara aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică creează o situaţie radical nouă în sânul CSI, răstoarnă întregul sistem de relaţii constituit în cadrul Comunităţii, precum şi înseşi raţiunile de existenţă ale acesteia”, mai precizează PL. 

Liberalii fac trimitere la “impredictibilitatea regimului separatist de la Tiraspol şi de posibilitatea ca acesta să se dedea, la comanda Moscovei, la acţiuni agresive împotriva Republicii Moldova” şi la “faptul că Parlamentul Georgiei a votat ieşirea statului din componenţa CSI, iar Rada Supremă a Ucrainei a iniţiat un proiect de lege privind denunţarea actelor de aderare la CSI”.

În acest sens, Partidul Liberal cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului şi denunţarea de urgenţă a Actului de aderare la CSI semnat de Republica Moldova în anul 1991, precum şi a actelor fondatoare ale Comunităţii la care R.Moldova este Parte. Liberalii mai cer revizuirea legii privind securitatea naţională în sensul renunţării la neutralitatea constituţională şi iniţierea procedurilor de semnare a unui acord de cooperare intensificată cu NATO, ca etapă de pre-aderare la această organizaţie, singura în măsură să garanteze şi să asigure securitatea naţională a Republicii Moldova în faţa politicii militariste şi imperialiste a Federaţiei Ruse în această regiune.


Sursa: UNIMEDIA

 

Inapoi

Add a comment

*
*
Calculati 3 plus 9.*