Patru tineri au fost reţinuţi în condiţii inumane şi amendaţi pentru că intenţionau să imprime harta României Mari pe asfalt

2008-08-28

Patru tineri din Chisinau au fost retinuti de politie, sambata, si tinuti inchisi in conditii inumane timp de doua zile, pentru ca intentionau sa imprime harta Romaniei Mari cu hotarele ei din perioada interbelica pe asfaltul din centrul capitalei. Luni, 25 august, acestia au si fost judecati la Judecatoria Buiucani si amendati cu cate 20 de lei fiecare pentru „huliganism”, anunţă jurnal.md. Ion Tarna, Valentin Soimaru, Anatol Caraion si Eugen Enache au mers in seara zilei de 23 august, data cand a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop, la Arcul de Triumf din Piata Marii Adunari Nationale si isi propuneau sa deseneze pe asfalt granitele Romaniei Mari cu un spray de culoare alba.

Desenul urma sa aiba si inscriptia: „Si prin tacere suntem vinovati. Noi nu uitam”. Nici n-au reusit sa-si puna planul in aplicare, ca au fost inconjurati de cinci persoane in civil carora li s-au mai alaturat si politisti. Imediat le-au fost confiscate „instrumentele”, au fost urcati in masina politiei si au fost dusi la Comisariatul de politie al sectorului Buiucani de unde au scapat abia luni, 25 august, mai precizează sursa citată.

„Initial, eram anchetati pentru huliganism si pentru plasarea materialelor publicitare in locuri neatorizate. Apoi, numai pentru huliganism. Au schimbat vreo trei procese-verbale. In seara zilei de 23 august am fost anchetati de doua ori pana la miezul noptii. Dupa miezul noptii ne-au dus in catuse la Dispensarul Narcologic. Stateam toti patru intr-o celula de doi metri patrati, fara sistem de aerisire. In primele 16 ore nu ni s-a dat apa si nici nu ni s-a permis sa mergem la WC. Nu ne-au dat voie nici sa ne telefonam avocatul. Eram nevoiti sa dormim pe niste placi de beton. Doi baieti din grupul nostru tocmai faceau tratamente si, din cauza detentiei, au fost nevoiti sa-si intrerupa tratamentul si starea sanatatii lor s-a agravat”, a declarat Ion Tarna pentru jurnal.md.

Tânărul Eugen Enachi a comunicat pentru UNIMEDIA că “in timpul interogatoriului a fost personal intimidat si amenintat cu rafuiala fizica in cazul in care nu voi recunoaste din ce partid face parte”.

Luni, 25 august, acestia au si fost judecati la Judecatoria Buiucani si amendati cu cate 20 de lei fiecare pentru „huliganism”. Tinerii nu au platit inca amenda, fiindca au contestat decizia judecatoarei Olga Cojocaru care i-a amendat cu cate 20 de lei. Acestia au de gand sa atace si comisariatul de politie in judecata pentru detentia in conditii inumane la care au fost supusi si sa ceara despagubiri morale si materiale, mai precizează jurnal.md.

UNIMEDIA vă invită să citiţi declaraţiile a doi tineri, care au fost reţinuţi:
- declaraţia lui Anatol Caraion;
- şi declaraţia lui Eugen Enachi.


Sursa: www.unimedia.md
Inapoi

Add a comment

*
*
Care este suma lui 8 si 2?*