Peste 40 de case au fost, de joi pana vineri, inundate, iar altele opt s-au daramat din cauza revarsarii Prutului si a Nistrului

2008-08-03

884 de case au fost inundate, pana in prima jumatate a zilei de vineri, in urma revarsarii raurilor Prut si Nistru. Dintre aceste imobilele afectate, 91 sunt distruse si 11 gata sa se prabuseasca in orice clipa, transmite Agentia DECA-press.
Potrivit unui comunicat de presa difuzat de Guvernul RM, aceste date au fost prezentate de vicepremierul Igor Dodon in cadrul comisiei pentru lichidarea consecintelor inundatiilor.
Dodon a spus ca desi apa a inceput sa scada pe cursul superior al raurilor Prut si Nistru, pericolul inundatiilor se mai mentine inca in mai multe localitati situate in aval de barajele de la Costesti-Stanca si Dubasari.
Situatia cea mai grava ramane a fi in satele Cotul Morii si Leuseni din raionul Hancesti, unde, pe parcursul noptii, apa a crescut cu un metru din cauza viiturii venite pe un afluent local al Prutului. Viitura pe acest afluent a fost provocata de ploile torentiale de joi. Cele doua localitati ar putea fi inundate in cazul in care nivelul apei nu va scadea.
Pe Nistru, situatia cea mai grava ramane in localitatile Ustia, Cosernita si Cosnita, afectate deja partial de inundatii.
Ministerul Constructiilor si Dezvoltarii Teritoriului a inceput, vineri, evaluarea pagubelor aduse de inundatii in raioanele Briceni si Ocnita. In particular, este vorba de casele ce trebuie reconstruite sau reparate.
Datele de joi dupa amiaza aratau ca, in total, fusesera inundate 840 case dintre care 83 – distruse. Acestora li se adauga 76 statiuni si localuri din zona de agrement de la Vadul lui Voda. Din zona de risc au fost evacuate aproximativ 5 mii persoane.
Potrivit lui Iurie Prisacari, seful Directiei Situatii Exceptionale Balti, nivelul apei in Prut a scazut pana la 97,80 de metri. La moment, locuitorii din satele raioanelor Rascani, Glodeni si Falesti, situate in lunca Prutului, au revenit la casele lor. Aducerea in gospodarii a animalelor mai este inca interzisa.
Cu exceptia satului Varatic din raionul Rascani, unde au fost inundate 24 de case, in alte sate din lunca apele au inundat partial doar unele gradini ale gospodarilor.
Pana in prezent, inundatiile au afectat 62 de localitati.

Sursa: www.deca.md
Inapoi

Add a comment

*
*
Adunati 7 si 2.*