Regimul comunist al familiei Voronin incearca sa oficializeze fraudarea alegerilor

2009-04-22

Comisia Electorala Centrala de la Chisinau, institutie controlata de comunisti, a aprobat marţi, 21 aprilie, raportul cu privire la rezultatele renumărării voturilor din 5 aprilie. Renumărărarea buletinelor de vot a confirmat  asa zisele rezultate oficiale, anunţate anterior de CEC, conform cărora Partidul Comuniştilor a câştigat alegerile cu 49,48% din voturile valabil exprimate, transmite Romanian Global News.  

Potrivit secretarului CEC, Iurie Ciocan, după renumărare au fost depistate 412 voturi în plus în favoarea PCRM (!!!!!!!), 67 voturi - în favoarea PL, 181 - în favoarea PLDM şi 45 - în favoarea AMN. Marea majoritatea a acestor voturi au fost regăsite în buletinele declarate anterior nevalabile. Această diferenţă nu a influenţat, însă, situaţia. După renumărare, voturile acumulate de cele patru partide care au trecut pragul electoral de 6% au coincis practic întru totul cu rezultatele numărării voturilor după alegeri. Doar scorul Partidului Liberal (PL) a scăzut cu o sutime. Astfel, Partidul Comuniştilor (PCRM) a acumulat 49,48% din voturile alegătorilor, PL - 13,13% din voturi, Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 12,43% şi Alianţa „Moldova Noastră" - 9,77%.
În aceste condiţii, CEC a stabilit 60 de mandate de deputat în Parlamentul de legislatura a XVII-a pentru PCRM, câte 15 mandate pentru PL şi PLDM şi 11 - pentru AMN. Mandatele urmează a fi validate de către Curtea Constituţională

 

Trei din nouă membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) au formulat o opinie separată faţă de rezultatele renumărării voturilor la 15 aprilie, transmite Info-Prim Neo.

Membrii CEC Nicolae Gârbu, Mihai Buşuleac şi Vasile Gafton au semnat procesul verbal privind rezultatele renumărării, păstrând anumite rezerve şi au formulat o opinie separată. Cei trei membri reclamă că CEC, totalizând rezultatele renumărării, nu a ţinut cont de o serie de inexactităţi, care pot fi calificate ca fraude.

Astfel, potrivit lui Nicolae Gârbu, care a verificat procesele verbale întocmite de birourile electorale din cinci raioane, un număr impunător de semnături ale membrilor birourilor nu coincid cu cele de pe procesele verbale de la numărarea voturilor din 5 aprilie. Nicolae Gârbu susţine că aceste fraude sunt vizibile cu ochiul liber şi a propus ca CEC să ceară Curţii Constituţionale timp suplimentar pentru verificarea tuturor proceselor verbale, iar Procuraturii Generale - să pornească o anchetă cu privire la aceste încălcări. Propunerea nu a fost susţinută de majoritatea membrilor CEC.


Partidul Liberal a depus în aceeaşi zi o contestaţie la CEC. Reprezentanţii PL susţin că au depistat, în urma verificării a 25% din listele electorale, 10 mii de voturi fraudate. CEC a refuzat să examineze contestaţia PL. Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a motivat că CEC nu este în drept să examineze contestaţiile depuse după totalizarea rezultatelor renumărării voturilor. De asemenea, potrivit lui Ciocan, contestaţiile cu privire la acţiunile sau inacţiunile organelor electorale pot fi examinate doar de un organ independent.

Astfel, atât contestaţia PL, cât şi opinia separată a celor trei membri CEC vor fi anexate la raportul CEC cu privire la rezultatele renumărării voturilor, care va fi transmis Curţii Constituţionale. Curtea urmează să se pronunţe asupra valabilităţii alegerilor din 5 aprilie.
Renumărarea voturilor a fost dispusă de Curtea Constituţională la solicitarea Partidului

Comuniştilor. Opoziţia nu a participat la procesul de renumărare, considerând că doar verificarea listelor electorale este în măsură să scoată în vileag fraudarea alegerilor. 

 

 

Frauda confirmata si de Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte

 

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte - Coaliţia 2009 a verificat listele electorale de la 10 secţii de votare din municipiul Chişinău, selectate în mod aleatoriu, şi a constatat multiple nereguli, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit unui comunicat difuzat de Coaliţia 2009, la toate cele 10 secţii de votare suma semnăturilor din lista electorală de bază, lista electorală suplimentară şi a alegătorilor care au votat la locul aflării nu a coincis cu numărul de alegători care au participat la votare, indicat în procesele-verbale de la secţiile respective. La secţia de votare nr. 234, această diferenţa reprezintă 106; la secţia 159, diferenţa este de 107; iar la secţia 113 diferenţa este 78.

La două secţii din cele 10 selectate în mod aleator, din listele electorale lipsesc câteva pagini: la secţia de votare nr. 234 lipsesc 6 pagini , iar la secţia de votate nr. 113 - 4 pagini . La una din cele 10 secţii de votare lipseşte lista suplimentară (secţia nr. 192), pe care, conform procesului-verbal de la secţia respectivă, au votat 92 de alegători.

Din cele 10 secţii de votare, la cinci nu este menţionat numărul secţiei pe lista suplimentară a alegătorilor (secţiile nr. 59, 149, 140, 111, 131), iar la două secţii de votare nu este indicat numărul secţiei pe lista alegătorilor la locul aflării (secţiile nr. 159 şi 131).

De asemenea, în urma analizei rapoartelor primite de la observatorii independenţi care au monitorizat procesul electoral în ziua alegerilor la 1854 secţii de votare, Coaliţia 2009 a constatat o serie de încălcări ale legislaţiei electorale. Cele mai grave sunt: coruperea alegătorilor, agitaţie electorală în ziua alegerilor, influenţarea alegătorilor, prezenţa persoanelor neautorizate în incinta şi în preajma secţie de votare, votul indirect (votul în locul altor persoane), votarea cu acte de identitate interzise, neaplicarea de către birourile electorale a ştampilei „Alegeri 05.04.2009" pe actul de identitate, incidente legate de ştampila cu menţiunea „votat", probleme la totalizarea rezultatelor (în 208 secţii de votare, adică 10,5% din secţiile de votare, au fost calculate incorect rezultatele votării), intimidarea alegătorilor etc.

 „Ziua alegerilor a fost marcată de multiple încălcări ale legislaţiei electorale şi nereguli, fapt care, în corelaţie cu cele 208 cazuri de întocmire greşită a proceselor verbale electorale pe întreg teritoriul ţării şi a neregulilor constatate în listele electorale selectate aleatoriu din raza circumscripţiei electorale Chişinău, ar putea pune în discuţie problema corectitudinii şi libertăţii de exprimare a votului la 5 aprilie 2009", concluzionează Coaliţia 2009.

 

Sursa: www.rgnpress.ro

 

 

Inapoi

Add a comment

*
*
Calculati 3 plus 4.*