Situaţia din Moldova va fi dezbătută la reuniunea UE din Luxemburg

2009-04-27

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se reunesc la Luxemburg, în cadrul Consiliului de Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE), prilej cu care vor fi dezbătute şi ultimele evoluţii din Republica Moldova. Situaţia din Republica Moldova va fi analizată în cadrul dejunului de lucru al şefilor diplomaţiei Celor 27, existând posibilitatea ca România să solicite suspendarea discuţiilor pe mandatul pentru semnarea acordului dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Demersul autorităţilor române ar surveni pe fondul noilor tensiuni apărute în relaţia cu Republica Moldova, care a refuzat propunerea Bucureştiului de a-l trimite ca ambasador la Chişinău pe Mihnea Constantinescu, în locul lui Filip Teodorescu, declarat persona non grata.

"Cutuma diplomatică este ca, în cazul în care un stat nu doreşte să accepte o propunere de ambasador, acesta îşi exprimă poziţia în cadrul unor consultări prealabile şi nu sub forma unui refuz scris. Practic, prin exprimarea refuzului agrementului, în scris, printr-o notă verbală, semnalul transmis de Chişinău este faptul că se doreşte blocarea relaţiilor bilaterale cu România şi că se taie canalele de comunicare normale dintre două state", au declarat pentru AGERPRES surse diplomatice.

Prin desemnarea lui Mihnea Constantinescu, un diplomat cu experienţă, autorităţile române au încercat o normalizare a relaţiilor bilaterale şi deschiderea de noi căi de comunicare uzuale cu Chişinăul, după ce preşedintele Vladimir Voronin a acuzat deschis România că ar fi susţinut acţiunile anti-comuniste din capitala Moldovei.

(referinţe: Jurnalul Naţional)
Inapoi

Add a comment

*
*
Calculati 2 plus 6.*