Subiectul conflictelor îngheţate s-a aflat pe agenda discuţiilor dintre Voronin şi Băsescu, purtate ieri de cei doi la Preşedinţia Moldovei

2008-08-21

După aproximativ 1 an şi jumătate, preşedintele României, Traian Băsescu a făcut ieri o vizită fulger la Chişinău, unde a avut o întrevedere cu omologul său moldovean Vladimir Voronin. În cadrul acesteia cei doi au discutat pe marginea situaţiei din Georgia şi a consecinţelor conflictului din Osetia de Sud în plan regional. În context, Voronin a subliniat că Republica Moldova s-a aliniat Declaraţiei Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene referitor la înrăutăţirea situaţiei din Osetia de Sud (Georgia). La rândul său, seful statului vecin s-a arătat convins că evenimentele de ultima oră din Georgia au demonstrat că conflictele îngheţate existente nu au un mecanism corect de deblocare a situaţiei create.
În cadrul declaraţiilor de presă oferite de cei doi şefi de stat, preşedintele Vladimir Voronin a ţinut să accentueze că  autorităţile moldoveneşti urmăresc cu multă atenţie evoluţia evenimentelor din Osetia de Sud, avînd în vedere existenţa unui conflict îngheţat pe teritoriul ţării noastre. „Am ajuns cu Preşedintele Băsescu  la  concluzia că conflictul din Osetia de Sud s-a produs din cauza tărăgănării soluţionării problemei în cauză şi consolidării regimului separatist din această zonă”, a afirmat Voronin, menţionînd totodată necesitatea examinării cauzelor producerii crizei din Georgia în vederea prevenirii pe viitor a unor asemenea conflicte.

 Preşedintele a reiterat şi cu această ocazie poziţia fermă a autorităţilor moldoveneşti privind reglementarea transnistreană doar la masa tratativelor, pe cale paşnică, subliniind interesul conducerii Republicii Moldova pentru intensificarea procesului de negocieri în soluţionarea conflictului transnistrean.

 La rândul său, preşedintele României şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu similitudinea  punctelor de vedere ale României şi Republicii Moldova referitor la riscul legat de conflictele îngheţate.

 În contextul evenimentelor care au avut loc în Osetia de Sud, Traian Băsescu a exprimat mulţumiri autorităţilor moldoveneşti pentru faptul că Republica Moldova a aderat imediat la Declaraţia Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene referitor la înrăutăţirea situaţiei în Osetia de Sud (Georgia). 

 Traian Băsescu a amintit faptul că România este una din ţările care nu au recunoscut Kosovo şi este de opinia că decizia de a crea un stat pe teritoriul unui stat independent şi suveran contravine principiului integrităţii teritoriale şi suveranităţii statului, inviolabilităţii hotarelor acestuia.     

 Şeful statului vecin s-a arătat convins că evenimentele de ultima oră din Georgia au demonstrat că conflictele îngheţate existente nu au un mecanism corect de deblocare a situaţiei create. 

 În context, Preşedintele României a reconfirmat că ţara sa va rămîne un susţinător activ al integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, insistînd asupra faptului că nici un fel de drept nu poate prevala asupra dreptului de integritate teritorială, suveranitate şi inviolabilitate a hotarelor unui stat independent.

 Referindu-se la relaţiile bilaterale, Voronin a accentuat existenţa unor condiţii reale pentru aprofundarea şi extinderea colaborării moldo-române pe diverse planuri, exprimîndu-şi speranţa în activizarea în timpul cel mai apropiat a dialogului dintre Republica Moldova şi România. „În viitorul apropiat o să facem nişte surprize plăcute cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a afirmat preşedintele moldovean lăsîns să se înţeleagă că părţile vor ajunge la un acord în ce priveşte libera circulaţie a basarabenilor pe teritoriul României.

 Voronin a apreciat discuţiile purtate cu Traian Băsescu drept foarte productive.

 În declaraţia sa, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a exprimat omologului său mulţumiri pentru reacţia operativă la solicitarea lansată de partea română de a se întîlni, precum şi pentru discuţia pe care au avut-o cei doi şefi de stat în cadrul întrevederii bilaterale. 

 În contextul evoluţiei Republicii Moldova în relaţiile sale cu Uniunea Europeană, Traian Băsescu a spus că România este unul dintre susţinătorii fără rezerve al necesităţii negocierii unui nou acord dintre UE şi Republica Moldova, care ar include, în primul rînd, extinderea drepturilor de circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în interiorul Uniunii Europene.

 Amintim că vizita preşedintelui României la Chişinău se înscrie într-un turneu de două zile în care şeful statului vecin urmează să meargă în Azerbaidjan, Georgia şi Turcia, după ce ieri dimineaţă a vizitat Ucraina.

 Aflat în vizită la Kiev, Traian Basescu a declarat că diferendul transnistrian are toate mecanismele duse pana la limita la care el sa poata izbucni, dar in momentul de fata nu sunt intrunite si conditiile politice pentru a se putea repeta o situatie precum cea din Osetia de Sud.

 “Ca şi în Osetia, ca şi în Kosovo, există elementul minoritar consolidat şi concentrat într-o regiune şi aşa-zisa legitimitate a ţării-mamă de a interveni în apărarea propriilor cetăţeni. Nu sunt condiţiile politice, dar, din punct de vedere al aranjamentelor de detonare a conflictului, ele sunt făcute, definitivate. A fost mecanismul Kosovo repetat identic în Osetia şi pregătit perfect în Transnistria", a explicat Traian Băsescu, citat de NewsIn.

 "Din 2005 România atenţionează insistent comunitatea internaţională cu privire la riscurile pe care le reprezintă conflictele îngheţate. Din păcate, evenimentele din Georgia ne-au luat pe nepregătite, ceea ce înseamnă că o repetare în orice altă zonă care este etichetată a fi conflict îngheţat este posibilă", a avertizat şeful statului român după convorbirile avute la Kiev cu omologul său ucrainean, Viktor Iuscenko.

 

Sursa: UNIMEDIA


 
Inapoi

Add a comment

*
*
Calculati 3 plus 7.*