Verificarea condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române pentru moldoveni va fi de maximum cinci luni

2009-04-16

Termenul de verificare a condiţiilor necesare acordării sau redobândirii cetăţeniei române a fost redus de la minimum şase luni la maximum cinci luni de la data înregistrării cererii, iar interviul prin care se făcea dovada cunoaşterii limbii române a fost eliminat în cazul redobândirii cetăţeniei, comunică Biroul de presă al Guvernului României.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri că, prin modificarea Legii cetăţeniei, Guvernul a urmărit simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române şi urgentarea unor termene prevăzute de normele în vigoare.

Boc a precizat că modificările aduse Legii se referă la foştii cetăţeni români, care au dobândit cetăţenia prin naştere sau adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor, dar şi la persoanele cărora le-a fost ridicată cetăţenia.

Potrivit noilor norme, pot dobândi cetăţenia descendenţii cetăţenilor români până la gradul III.
Normele anterioare permit acest lucru doar pentru descendenţii până la gradul II.

Boc a spus că a fost eliminat interviul prin care solicitanţii trebuia să dovedească cunoaşterea limbii române, în cazul redobândirii cetăţeniei.

"Întrucât este vorba despre foşti cetăţeni români (...), este evident că ei au cunoscut şi cunosc limba română. (...) Fac precizarea că această condiţie rămâne în continuare în vigoare pentru alte
persoane care nu au avut niciodată cetăţenia română, dar care doresc să o dobândească", a spus el.

Rămâne în vigoare condiţia referitoare la dovedirea loialităţii faţă de statul român prin comportament (persoana nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva statului de drept sau
a securităţii naţionale), condiţia împlinirii vârstei de 18 ani şi cea privind comportamentul şi lipsa condamnărilor în ţară sau în străinătate.

Inapoi

Add a comment

Comentat de Oleg | 2009-04-16
Daca in 2006 am trimis prin posta o cerere de redobindire a cetateniei romanie si pina acum n-am primit nici-un raspuns, ce trebuie sa fac?? Ajutati-ma, va rog!
Comentat de Elenushk | 2009-04-16
pai sa stii ca in 2006 o fost mare smecherie cu cererile trimise prin posta.. nu esti singurul- au fost 650.000.. toate cererile sunt acum la serviciul de cetatenie..asteptam cu totii sa vedem cum o sa mai evolueze lucrurile.. tu nu prea poti face nimic- doar sa ai rabdare! ;)
Comentat de oxana | 2009-04-17
eu am trimis cerere in 2003 si abia in decembrie 2008 am primit programare la consulat asa ca in ianuarie am depus actele pentru cetatenie romana sper sa nu mai astept inca 5 ani ca sa obtin cetatenia..asa ca curaj la toti,, si inca ceva sunati la consulat mai des ca sa nu uite de voi. eu asa faceam
Comentat de Dana | 2009-04-17
Vreau sa-mi fac pasaport romin dar nustiu unde ma pot adresa pentru a face primul pas. Ajutati-ma va rog!!!
Comentat de Ion | 2009-04-17
Doresc sa-mi fac pasaport romin dar nustiu cu ce sa incep si unde sa ma adresez! Ajutati-ma va rog!!!
Comentat de tamtam | 2009-04-17
Daca esti din MD, ai o singura solutie, sa trimiti scrisoare de programare la consulatul roman. Te interesezi acolo pe loc ce si cum. Si vezi ca nimeni nu e capabil sa faca mai multe decat prevede legea. Cu alte cuvinte, atentie la tzeparii care stau pe langa consulate.
*
*
Calculati 1 plus 1.*