Proiecte GIB

Doneaza o Carte!


Doneaza o carte peste Prut!

Revista Accent Basarabean

Accent Basarabean Nr5

Revista Accent Basarabean Nr.6, Iarna 2012

Publicitate

Parteneri Media

Parteneri

GIBCluj > Proiecte GIB

FESTIVALUL BUCOVINA, EDIŢIA A IV-a

Afis FESTIVALUL BUCOVINA, EDIŢIA A IV-a

            FESTIVALUL BUCOVINA, EDIŢIA A IV-a

       Festivalul Bucovina, manifestare organizată sub egida Grupului de Iniţiativă Basarabeană, s-a desfăşurat sâmbătă, 27 noiembrie 2010, cu scopul aniversării a 92 ani de la Marea Unire a Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918).Pentru a celebra acest eveniment, GIB Cluj a organizat o serie de manifestări culturale pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor bucovinene. Ediţia a IV-a a festivalului  a urmărit rememorarea uneia dintre cele mai frumoase pagini din istoria românilor - ziua în care  Bucovina a întregit ţara-mamă. Festivalul a debutat cu o conferinţă pe tema -  “ Bucovina înstrăinată, dar nu uitată ”, care a întrunit, în Sala de Sticlă a primăriei,  tineri din Cluj, organizatori ai evenimentului, membri GIB Cluj, precum şi o serie de invitaţi.

      În cadrul conferinţei s-au evocat atât momentele de împlinire istorică, cât şi caracterul românesc al pământului bucovinean, a fost accentuată importanţa unirii Bucovinei cu ţara-mamă.Invitaţii speciali au recunoscut importanţa tinerei generaţii, reliefând datoria acesteia de a păstra ceea ce au înfăptuit înaintaşii.Ţinuturile Bucovinei înglobează pagini de istorie, tradiţii şi obiceiuri străvechi, monumente unice şi meşteşuguri specifice, biserici şi mănăstiri renumite pentru picturile exterioare şi interioare, edificii unice care merită a fi admirate, de aceea,  au accentuat invitaţii la conferinţă, ar fi binevenită organizarea multiplelor excursii către ţinuturile Bucovinei de Nord, care au fost înstrăinate, dar nicidecum uitate de români.

      Festivalul Bucovina a continuat cu jocul de cultură generală  “Ce? Unde? Când?” (CUC), o competiţie organizată de voluntarii GIB Cluj, la care au participat 5 echipe : “Mercur”, “OSC”, ”Hermes”, “Krypton” şi “Fluturașii”. Scopul jocului era de a oferi tinerilor participanţi posibilitatea de a dezvolta abilităţile de comunicare şi gândire logică, de a creşte atenţia şi capacităţile receptive şi de a dezvolta spiritul de echipă. Câstigatorii jocului “CUC” au fost membrii echipei ”Fluturasii”, care s-au evidenţiat prin multitudinea de răspunsuri corecte şi ingenioase.

      La ora 16.00  a avut loc proiecţia filmului românesc “Balul de sâmbătă seara”, realizat în 1968.  Numeroşii spectatori prezenţi au gustat cu plăcere comedia romantică a lui Geo Saizescu.După proiecţia de film, Casă de Cultură a Studenţilor a găzduit un recital extraordinar de chitară - “Cântare Bucovinei”, susţinut de studenţi amatori de chitară: Iulia Mureşan, Bianca Ana Badea, Iulian Corunga şi Mihai Sandu.Cei 4 tineri şi-au propus să ofere publicului o mărturie a trăiniciei frumosului, interpretând piese ale formaţiilor : Vama Veche, Pasărea Colibri, Conexiuni, Holograf etc. Energia captivantă din fiecare notă, fiecare schimbare de acord, fiecare ciupire de  coardă  a  umplut sufletele celor prezenţi de bucurie, tinerii au ascultat şi au cântat piese frumoase care aduc liniştea şi fericirea.Acordurile au curs unul din altul, în perfectă armonie cu aşteptările şi dorinţele din sală,au fost de toate, de la melancolie şi romantism la elemente vesele de folclor, de la exprimarea iubirii faţă de oraşul de baştină, până la o dragoste de ţară de care nu ostenesc să dea dovadă tinerii membri ai organizaţiei Grupului de Iniţiativă Basarabeană

      Scopurile festivalului, de a participa activ la marea sărbătoare, de a organiza acţiuni comune pentru promovarea culturii şi tradiţiilor bucovinene, precum  şi de a atrage publicul larg clujean la activităţile cultural-istorice, au fost pe deplin atinse. Mulţumiri şi felicitări celor care s-au implicat direct sau indirect în această activitate şi care au făcut ca cea de-a IV-a  ediţie să fie încununată cu succes. 

      Aşteptăm cu nerăbdare şi următoarea ediţie a festivalului Bucovina!

 

Inapoi