Proiecte GIB

Doneaza o Carte!


Doneaza o carte peste Prut!

Revista Accent Basarabean

Accent Basarabean Nr5

Revista Accent Basarabean Nr.6, Iarna 2012

Publicitate

Parteneri Media

Parteneri

GIBCluj > Proiecte GIB

Comunică și Cunoaște

Comunica si Cunoaste

Comunica și Cunoaste 2009,editia a VI-a

Grupul de inițiativă Basarabeană  desfăsoară  proiectul „Comunica și Cunoaște”,

Locul și data desfașurării evenimentului: Municipiul Cluj-Napoca,1 august-15 octombrie 2009, Jud. Bistrita, centrul “Arcalia” al Universitatii Babes-Bolyai ce beneficiaza de 70 locuri de cazare.

Grupul țintă: Studentii basarabeni din anul 1

Impactul asupra grupului tinta:Studenţii vor fi mai motivaţi în luarea iniţiativelor, vor însuşi direcţii noi pe axa dezvoltării profesionale. Identitatea româneasca va fi promovată în rândul tinerilor. Participanţii vor cunoaşte, insuşi valorile culturale specifice românilor de pretutindeni, vor avea un interes crescut pentru cultura, valorile si identitatea romaneasca, vor stabili  legaturi stranse intre studenti, vor gasi resurse noi pentru promovarea democratiei, vor constientiza o dezvoltare interpersonala si vor  identifica calitatile personale, vor dezvolta intuitia si coordonarea mai eficient, vor creste gradul de capital social in randul GIB si al altor organizatii, vor veni cu idei noi de proiecte viitoare care sa fie puse in practica cu privire la scolile de vara, vor capata abilitati oratorice si de inter-relationare, vor primi o directie de orientare profesionala.

Descriere si argumentare:

Scopul proiectului:

Proiectul isi propune sa faciliteze integrarea tinerilor in mediul universitar clujean prin promovarea ideii de comunicare si a schimbului de experienta.

Rezumat:

In cadrul acestui proiect, dorim sa ghidam 50 studentii basarabeni din anul I si sa-i informam cu privire la viata universitara din Cluj-Napoca, la facilitatile la care pot avea acces si probleme cu care se pot confrunta. Prin intermediul unui training de comunicare vom incuraja dezvoltarea capacitatilor de socializare si relationare a tinerilor . De asemenea, le vom forma un spirit de echipa prin jocuri de team-building si activitati sportive. Experienta ce va fi impartasita de catre organizatori in cadrul unei conferinte va cuprinde informatii de interes general, socio-cultural si educativ. Dorim sa le oferim o viziune ampla asupra procesului de invatamant, cu drepturile si responsabilitatile pe care acesta le implica. Ne propunem sa recrutam noi membri GIB si sa demaram impreuna cu ei proiecte viitoare.

 Obiective:

Proiectul “Comunica si cunoaste” prezinta urmatoarele obiective:

-           Socializarea si comunicarea intre tinerii basarabeni veniti la studii. Consideram importanta existenta unui contact permanent si continuu intre studentii basarbeni, avand in vedere natura comuna a problemelor cu care se confrunta dar si specificul statutului lor.

-           Organizarea trainingului “Comunicare” in urma caruia participantii vor insusi notiuni despre modalitati de comunicare, negociere, interrelationare

-           Integrarea studentilor in mediu academic clujean: se va urmari prezantarea obligatiilor, indatoririlor si provocarilor ce le implica statutul de student. Se vor prezenta facilitatile de care pot avea parte, activitatile culturale si de divertisment.

-           Se va explica importanta existentei organizatiilor studentesti, importanta implicarii in cadrul activitatilor extrascolare si se incurajeaza orice tip de initiativa.

-           Recrutarea noilor membri in cadrul G.I.B.: aceasta urmareste asigurarea continuitatii obiectivelor si activitatilor G.I.B.

 Desfasurarea evenimentului

Descrierea detaliata a activitatilor:

In cadrul acestui proiect vor avea loc mai multe activitati bazate pe comunicare, socializare si integrarea in mediul studentesc.

Trainingul pe “Comunicare”: va fi sustinut de un trainer specializat. Va organiza mici jocuri de cunoastere care urmaresc socializarea, team-building, dezvoltarea creativitatii si libera initiativa.

Concursul Treasure Hunt: va pune in aplicare comunicarea, lucrul in echipa, spiritual de lider, inteligenta participantilor si nu in ultimul rand vor primi o doza buna de energie care-i va lasa impresionati de rezultatele obtinute.

Concursul “Uimeste-ma”, are in vedere impartirea participatilor in grupuri care au hobby-uri comune. Acestia vor avea sarcina, ca pana la sfarsitul training-ului, sa-si prezinte mica “opera de arta”. Castigatorii vor fi premiati cu diplome pentru creativitate.

Prezentarea Clujului, implica schitarea unei harti a Clujului.Se vor indica punctele importante ale orasului, astfel incat sa trasam o harta imaginara pentru a ajuta participantii la orientarea in cadrul orasului Cluj-Napoca.

 

 

Analizand problemele cu care s-au confruntat basarabenii veniti la studiu in Cluj-Napoca in anii precedenti, am fost motivati sa demaram acest proiect in sprijinul lor. Astfel, noi asteptam ca tinerii basarabeni se vor integra in mediul universitar si social si vor fi mai motivati sa se implice in activitati, sa participe in organizatiile studentesti, ca voluntari. Vor putea sa-si asume responasabilitati pentru problemele care vor aparea pe parcurs. In cazul unor piedici, confruntari, studentii vor cere consultare, sfaturi, astfel se vor ajuta reciproc si se vor incuraja. Aceastea au ca efect buna comunicare si stabilirea relatiilor intre tineri. Adaptarea va fi treptata, implicand atat participantii care vor face parte la proiect, 50 de studenti, dar si ceilalti nou-veniti, admisi in anul curent, 300 de studenti. Se va crea o influenta a integrarii indreptata spre toti tinerii basarabeni. Confruntand situatiile grele, se vor dezvolta multilateral, devenind independenti, asigurand o baza buna pentru un viitor sigur. Unitatea grupului de tineri basarabeni se va mentine datorita statutului care-i defineste, dar si datorita problemelor comune pe care le intalnesc. 

   GIB isi asuma responsabilitatea de a indruma, ocroti si “adopta” noii studenti din Republica Moldova. Acestia se vor implica in activitatile noastre, si astfel numarul voluntarilor va fi completat cu tineri noi. Se asigura un val de noi forte si idei pentru proiecte.

 

Inapoi