Studii la Cluj

#DESCOPERĂ
cele 5 universități din Cluj-Napoca

Despre Cluj

Oraşul Cluj Napoca este considerat unul dintre cele mai mari orașe universitare din România, fiind locul care găzduieşte în fiecare an, aproximativ 80.000 de studenţi din întreaga ţară și din afară.

Universități din Cluj-Napoca

Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai este cea mai veche instituție de învățământ superior din România, fiind succesoare a Colegiului Iezuit din Cluj, înființat în anul 1581. Este totodată cea mai mare universitate din țară, având un număr de aproximativ 50.000 de studenți înscriși la toate nivelele academice și o comunitate academică de aproape 55.000 de persoane. Ocupă prima poziție în metarankingul universităților din România alcătuit de Ministerul Educației și apoi continuat de asociația cercetătorilor români Ad Astra, începând cu prima ediție din 2016 și până în prezent.

Universitatea de Arte și Design

Înfiinţată în 1926, UAD se impune în spațiul naţional şi internațional ca fiind una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior în domeniul artelor vizuale din Sud-Estul Europei. Îmbunătățirea continuă a performanțelor universității se bazează pe schimbul activ de cunoștințe cu sfera internațională, un corp didactic profesionist și susținerea comunității artistice închegate într-un climat local definit de efervescența culturală. În acest sens, misiunea fundamentală a UAD este să furnizeze o educaţie de înaltă calitate celor care intenţionează să urmeze o carieră în domeniul artelor vizuale.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca are ca misiune, conform Cartei, formarea profesională de nivel universitar şi producerea de cunoaştere prin cercetare ştiinţifică şi inovare. Misiunea asumată este realizată prin educaţie şi cercetare ştiinţifică avansată. Universitatea îşi va îndeplini misiunea prin promovarea excelenţei în învăţământ, cercetare şi inovare, prin formare academică iniţială şi postuniversitară, prin educaţie pe tot parcursul vieţii şi integrare în circuitul de valori universale în acord cu exigenţele unei societăţi bazate pe cunoaştere.

Universitatea Tehnică

UTCN este o instituție de învățământ superior tehnic de stat din municipiul Cluj-Napoca, România. În 2007, Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Invățământul Superior (ARACIS) a acordat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, calificativul de vârf, adică “grad de încredere ridicat”. În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Universitatea este membră a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), ce include cele mai importante universități tehnice de stat din România.

Universitatea De Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațeganu”

Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca este o instituție de învățământ superior de stat și de cercetare din Cluj-Napoca, considerată a fi una dintre cele mai prestigioase. În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. În prezent, la UMF “Iuliu Hațieganu” studiază peste 9.000 de studenți (dintre care mai mult de 2.000 de studenți străini, proveniți din peste 50 de țări). 30% dintre studenții universității sunt masteranzi, doctoranzi și rezidenți. În cadrul celor trei facultăți, universitatea oferă pregătire pentru 12 specializări.